-زائران حتماً باید صابون (به صورت مایع دستشویی، یا خمیر صابون که در داروخانه ها وجود دارد) را در کولهپشتی خود قرار دهند و مرتب به شستوشوی دستها اقدام کنند؛ چرا که شستوشوی دستها با مایع دستشویی از سرماخوردگی، ابتلا به بیماریهای مختلف چون اسهال و استفراغ و … جلوگیری میکند.
-به تعداد روزهایی که در سفر هستید، جوراب به همراه داشته باشید و هر شب جورابهای خود را از پا خارج و با دقت پاهای خود را شستوشو دهید؛ این کار انرژی بهتری به زائر میدهد.
-شبها در محل پاشنه پا از پماد ویتامین «آ د» استفاده کنید و اگر امکان دارد شب پاها را ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر بالاتر نگهدارید.
-در مسیر حرکت زائران هوا سرد یا آفتابی است؛ لذا بهتر است دست و صورت در معرض باد و آفتاب قرار نگیرد و حتما از کرمهای ضدآفتاب یا آ. د استفاده شود.
-با توجه به احتمال بالای عرق سوز شدن بدن برای زائران پیاده اربعین، زائران میتوانند از کرمهای «زینکاکساید»، «کالاندولا» یا «پودر تالک» استفاده کنند. همچنین همراه داشتن لباس زیر برای تعویض مکرر نیز به این امر کمک میکند
-افراد بیش از مقدار مصرف، داروهای خود را همراه داشته باشند و این داروها را نیز در محلی قرار دهند که به هیچ وجه آنها را فراموش نکنند. همچنین نسخه داروهای مصرفی را به همراه داشته باشید تا اگر اتفاقی برای داروها افتاد پزشکان بتوانند داروها را تهیه کنند
-همراه داشتن داروهایی که جنبه درمان روانپزشکی، کنترل صرع، فشار خون، بیماریقلبی و قند، دارند؛ بسیار ضروری است و به هیچ وجه نباید مصرف این داروها قطع یا خودسرانه کم یا زیاد شود.
-کسانی که دچار بیماری دیابت هستند حتما از جوراب سفید استفاده کنند و به طور مرتب از پای خود بازدید بعمل آورند، چرا که عفونت پا در این افراد باعث زمینگیر شدن می شود و زائر از ادامه مسیر باز می ماند.
-زائران بهتراست یک کارت شناسایی درمانی برای خود درست کنند در برگهای مشخصات خود شامل نام و نام خانوادگی و نام پدر، سن، سابقه بیماری، شماره تلفن ضروری، آدرس، گروه خونی و محل استقرار خود را در این کارت نوشته به همراه عکس خود در کولهپشتی قرار دهند و حتماً گذرنامه همراه داشته باشند
-با توجه به اینکه مقدار غذای ارائه شده به صورت نذری در اربعین بسیار زیاد است، لزومی به حمل مواد غذایی نیست، اما زائران برای احتیاط کمی خرمای خشک، انجیر خشک، کشمش، مغزدانههای آجیل و کشک خشک همراه داشته باشید که کشک خشک از نظر پروتئین بسیار مناسب و انرژی زا و بهداشتی است و جلوی بسیاری از فسادهای معده را میگیرد.
-مواد غذایی کنسرو شده را قبل از مصرف حتما در آب بجوشانید و از مصرف مواد غذایی کنسرو شده بصورت سرد جدا خودداری کنید.
-لیوان شخصی دردار، چنگال، قاشق، بشقاب، پتوی مسافرتی، حوله کوچک، ملافه کوچک مسافرتی و بطری خالی همراه داشته باشید و از این بطری برای شستن دست و صورت و … استفاده کنید
-کفش طبی دارای پاشنه نرم، مناسبترین کفش برای این منظور است، به کمر ضربه وارد نمیکند و از آنجایی که زائر در هنگام پیادهروی پای متورمی پیدا میکند، داشتن کفش بنددار موجب میشود بتواند کمی کفش را گشاد کند تا به پا فشار کمتری وارد شود
-همراه داشتن سیمکارت، تلفنهمراه، شارژر، کمک شارژر و کاغذ و خودکار ضروری است
-پیادهروی آرام و منسجم داشته باشید؛ پیادهروی با شتاب و زیاد در روز اول موجب میشود به شدت دچار گرفتگی عضلات و اسپاسم شوید
-زائران بهتر است از کولهپشتی استفاده کرده و وسایل خود را با دست حمل نکنند چرا که همراه داشتن یک وسیله در یک دست، موجب فشار آوردن شانه بر ستون فقرات شده و زائر با کمی پیادهروی دچار خستگی میشود
-زائران از عادت غیربهداشتی روبوسی و دست دادن با بیماران به شدت پرهیز و مرتب دستهای خود را پیش از غذا و پس از استفاده از سرویسهای بهداشتی شستوشو کنند
-زائران در صورت داشتن سابقه آلرژی و حساسیت های غذایی از مصرف غذاهای سرخ شده و حاوی ادویه زیاد خودداری و از مصرف غذاهای خیلی چرب و نیز نوشیدنی های خیلی سرد اجتناب کنند
-گرم نگه داشتن سر با گذاشتن کلاه و بستن سر با چفیه یا دستار، مخصوصا موقع خواب به زائران توصیه میشود
-به زائران توصیه می شود از لیوان شخصی یا یک بار مصرف استفاده کنند و به هیچ عنوان از آب های موجود در ظرف های روباز و آلوده استفاده نکنند
-در صورت بیماری، مهم ترین راه انتقال آنفلوانزای فصلی، استنشاق قطرات تنفسی آلوده (عطسه و سرفه) است. به زائران توصیه می شود هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی خود را بگیرند و پس از تماس با بیماران و هنگام عطسه و سرفه دست ها را با آب و صابون بشویند.
نکات مهم بهداشتی و غذایی برای آن دسته از زائرینی که قصد شرکت در کاروان پیاده روی اربعین را دارند. نکاتی که به منظور حفظ سلامتی تان باید قبل، حین و بعد از سفر انجام دهید.
قبل سفر
۱. استفاده از حنا در کف پا
۲. استفاده از نوره جهت زدایش موها و جلوگیری از سوختن پاها و زیر بغل (قبل از استفاده از نوره بدن خشک باشد و بعد از استفاده از نوره ماساژ با روغن بنفشه یا گل سرخ)
۳. نرمش و پیاده روی به مدت یک ساعت روزانه یک هفته قبل از سفر
۴. نوشیدن برگ سنا و گل سرخ و روغن بادام شیرین روزی یکبار یک هفته قبل از سفر
۵. استفاده از شیر یک لیوان + ۳ ق. چ فلفل سیاه+ عسل جهت پیشگیری از سرماخوردگی
طی سفر
۱. همراه داشتن ماسک تنفسی، چفیه و عینک آفتابی
۲. بستن و گرم نگه داشتن سر
۳. پوشیدن جوراب و استفاده از مچ بند
۴. بعد از هر یک کیلومتر پیاده روی پاها را در آب سرد گذاشته و ماساژ دهید
۵. خوردن روزانه یک عدد سیب
۶. ماساژ با روغن گل بنفشه در زمان استراحت روی پنجه انگشتان پا جهت رفع خستگی
۷. همراه داشتن برگه آلوئه را جهت سوختگی آفتاب و غیره
۸. هنگام استراحت و تجدید وضو پاها و کشاله ران را شستشو دهید.
۹. نوشیدن شیر همراه خرما
۱۰. مکیدن خرما طی سفر
۱۱. نگه داشتن ۲ عدد فلفل سیاه نکوبیده زیر زبان جهت پیشگیری از غلبه سرما در طی سفر
۱۲. استفاده از پودر ضد التهاب پوست در طی سفر
۱۳. همراه داشتن پودر ضد سرفه
۱۴. بستن کمر با شال
۱۵. حذف پنیر به عنوان صبحانه بدلیل افزایش اسیداوریک در زمان پیاده روی که سبب درد در ناحیه مچ و انگشت شصت می شود.
۱۶. ناهار غذای فشرده (حجم کم با قدرت زیاد)
۱۷. خوردن ۲۱ عدد مویز زمان نماز صبح
۱۸. در موقع تب کردن استفاده از سیب و نخوردن غذا و استفاده از قطره نازیل ۷ قطره زیر زبان یا خوردن ۷ تا ۲۱ عدد سیاه دانه
۱۹. دادن یک عدد اسانس نعنا و قطره نازیل و استفاده در زمان سرما خوردگی و سر درد و سرد شدن بدن
۲۰. رعایت بروشور آداب غذا خوردن (نمک اول غذا، بین غذا آب نخوردن، آخر غذا سرکه یا نمک و …)
۲۱. دم کرده میخک و آویشن جهت شجاعت
۲۲. دم کرده اسطوخدوس با چای کوهی
۲۳. استفاده از چوب دستی یا عصا
بعد از سفر
۱. نوشیدن مسهل بعد از سفر جهت پاکسازی و دفع اخلاط مانده در گوارش و سایر اندامها به مدت یک هفته
۲. ماساژ با روغن سیاه دانه و بادام تلخ به پاها به جهت تقویت عضلات و جلوگیری از گرفتگی آنها
۳. بالا نگه داشتن پا در زمان خواب به مدت یک هفته
۴. حجامت ساقین در زمان مناسب
میوه و غذاهای قبل، حین و بعد از سفر
۱. همراه داشتن ۴ میوه ملین طی سفر طبق دستور امام صادق(ع) : مویز- خرما- انجیر- عناب/ بادام ۷ الی ۱۴ عدد
۲ صبحانه: حذف پنیر
۳ خوردن ارده شیره انگور، اردو عسل، کره و عسل، خامه و عسل جهت صبحانهه
۴ ناهار غذای فشرده (حجم کم با قدرت زیاد)
۵ شام : پخته شده کدو چغندر شلغم، کل جوش، خوراک عدس و گلپر، سیب زمینی آبپز و آویشن، اشکنه شنبلیله
جهت نوشیدن: شربت سکنجبین، جلاب، سرکه شیره، شربت آبلیمو ترش، شربت عناب، شربت لیمو عمانی، شربت آویشن و نعنا، عرقیجات : آویشن، نعنا، کاسنی